Добре дошла, 2019 годино!

Защото почиваме три дни, имаме време да помислим за голямата картинка.
Да се издигнем над заявките, доставките, логистиката, сметката, същинското готвене , писарската, административна работа, времето за почивка, през което да свършим още куп други неща…..
Да си зададем въпроси и да си отговорим.
Затова ще бъде една дълга, честна статия и ще я прочете само този, на когото му се чете.
Така че, предварително извинявайте за обема и за излизането ни от добрия тон според СЕО стратегиите.

1. ПРИОРИТЕТНО ЗА ЗДРАВЕТО.
Първо искаме да си поговорим за здравето.
То е едно от най-важните неща за всеки един човек.
Тялото е инструмента, чрез който можем да правим разни неща физически.
То е нашия подарък.
То е нашето материално, живо изражение тук и сега.
Грижим се за колите си, за дрехите си, купуваме си бижута и се гиздим, а с какво храним телата си?
Грижим ли се за тях или е по-важно да имаме хубави телефони?
Или другата крайност-неглижираме храненето си с идеята да направим най-доброто за близките си и да сме „всеотдайни“…
А тези наши близки биха били най-щастливи да ни виждат енергични, ведри, силни, здрави, с добър сън, добро самочувствие….
И съвсем не е нужно да бъдем „самоотвержени“, да пренебрегваме здравето си, защото мислим за хиляди други неща и влагаме енергията си другаде.
Здравето е енергия, радост, добро настроение, добро самочувствие, добри мисли, мъдри постъпки, добро отношение, добро намерение, реализация на онова прекрасно и единствено АЗ, което само и единствено ТИ притежаваш, така, както АЗ, ТОЙ, ТО, ТЯ……
Здравето не редактира опаковката си. ЗДРАВЕТО е съдържанието.
То е над опаковката, над видимото, над шареното и накиченото.
Здравето е идеалното състояние за всеки. То се изразява с добре работещото, в синхрон и баланс, с лекота и енергия, тяло.
Не е важно кое как изглежда, как режисираме, какво имаме или каква роля играем.
Здравият човек е честен човек.
Справедлив човек.
Добър човек.
Здравия физически и психически човек е добрия човек, който иска да прави добро.
Той не налага волята си над чуждата воля.
Не очаква и не вменява задължения.
Не лентяйства.
Не обвинява.
Той живее.
Създава.
Развива се.
Учи.
Мечтае.
В сърцето му е доброто намерение, добрата мисъл.
Здравия човек помага на близките си.
И се радва на тяхната радост.
И тъй като светът не е съвършен, съвършено, идеално здраве няма. Но можем да правим възможно най-добрите избори и да бъдем възможно най-здрави.
Именно това е идеята ни.

2. ЛИЧЕН ИЗБОР
Аз съм Александър Иванов и съм съсобственик и главен готвач на Мащерка кетъринг.
Избрах за себе си този начин на хранене, след като се разболях.
Много работа, глад през деня и обилна, късна, високовъглехидратна вечеря….
Тежах 110кг и кръвното ми беше 190/110.
Понякога болестите са подарък, който отрезвявава.
Потърсих решение и го намерих за себе си.
Започнах да се храня високомазнинно в края на февруари 2018.  От тогава съм свалил над 20кг, а кръвното ми е в норма.
Намерих начина за себе си. И реших да го споделя.
От септември до декември 2018 направихме тест на този вид хранене с наши клиенти.
Те получаваха 6 дни в седмицата храна, която беше сготвена от нас по ВМ-НБВХ режим.
Резултатите са очевидни. Хората, участвали в теста бяха видимо по-бодри, по-слаби и сияеха.
Те бяха сити и доволни, че без усилие са променили ежедневието си към по-добро.
На един изчезнаха сенките под очите, друг коригира кръвната си захар, а хора с Хашимото потвъдиха, че това е техния режим на хранене.
По-долу цитираме мнения.

3. УЧЕНЕ И ВНИКВАНЕ ВЪВ ВИСОКОМАЗНИННОТО ХРАНЕНЕ.
В продължение на 8 месеца Мащерка кетъринг беше домакин на семинарите на д-р Огнян Пелов за Пловдив и организирахме 8 семинара в офиса си.
Поканихме д-р Пелов да научи пловдивчани на правилно, оздравително хранене.
Това беше една съвместна инициатива с цел ограмотяване на тема ЗДРАВЕ на хората, които искат да се хранят информирано и да подобрят живота си с добра  храна, със спиране на храните от пакетче, ограничаване на захарта, глутена и бързите въглехидрати.
Това беше едно безценно обучение и за Пловдивчани и лично за нас.
Ние се доверихме на професионалист по отношение на обучението си, защото здравето не е шега. Всички групи за КЕТО, ВМ-НВХ, „авторски“или кулинарни, са създадени от добронамерени и всеотдайни хора, но професионалното анализиране на информацията липсва.
В повечето нещата са крайни и догматични.
И факта, че някой е прочел 50 книги не го прави гуру.
Затова ние избрахме да ни обучава доктор със стаж в конвенционалната медицина, работа в областта на холистичната медицина, четящ, знаещ и образован, разболявал се, излекувал се и помогнал на стотици, може би хиляди души да направят същото.
Безкрайно сме благодарни за тези семинари!
Благодарим от наше име и от името на пловдивчани.
Всеки ще приложи знанията в живота си.
Ние ще ги приложим и в бизнеса си, като бъдем полезни на хората.
Това беше причината да създадем и фейсбук групата Храна за здраве-Пловдив.
Готвачът е длъжен да бъде информиран.
И ние се опитваме да изпълняваме дълга си.
Затова не спираме да учим.
А вас учим да търсите добрата храна, от природата, тази, която е расла на кокал или на корен.
Довчера менюто беше тестово.
Сега, след като са изминали три месеца, можем да говорим за резултати и за успешен тест.
Това в самостоятелна точка.

4. СЪЩНОСТ НА ХРАНЕНЕТО или Лесно е, трябва само да направиш първата крачка !
Наистина е лесно, защото мазнините засищат задълго, няма го освирепяването от глад, глада за сладко…изобщо мисленето непрестанно „какво да чопна и да хапна“,изчезва заедно с причинителя- ЗАХАР И БЪРЗИ ВЪГЛЕХИДРАТИ, които в организма се държат еднакво. Друг важен момент е изключването на храни от пакетче, овкусени, оцветени и накипрени, НО вредни.
Спреш ли ги, гладът за тях изчезва. Пристрастяващи са и ако разчупите омагьосания кръг става лесно.
Ние се учихме от д-р Оги Пелов, който цитираше десетки имена, от които се е учил и анализираше трудове и практики на редица учени. Посочваме д-р Пелов като наш учител. Но менюто, което изготвяме е на Мащерка. От момента на последния семинар с докторът, и ние, и той имаме свободата да се развиваме и да учим. Затова всеки е отговорен и осъзнат и застава с името си зад това, което прави. Аз готвя по моето меню и нося отговорност.
Ето ги основните насоки на режима:
Това е едно високомазнинно ниско на бързи въглехидрати хранене, което ние прилагаме.
Просто и лесно е да се храним така.Ето няколко насоки:
Колко и какво да ям?
Колкото искаш.
А на въпроса КАКВО?
Ето го отговора:
Яж зеленчуци: зеле, моркови, марули, краставици, тиквички, патладжани, целина, спанак, лапад, коприва, червено зеле, пресен лук, чесън, репички,броколи, карфиол, цвекло, манголд, домати
Яж неограничено ЯЙЦА/най-добре от свободни кокошки, оплодени/
Яж мазни сирена, животинска течна сметана, заквасена сметана, кашкавал, ограничено кисело и цедено мляко/има повече захар, отколкото в заквасената сметана/, откажи се от прясното мляко
Яж меса- свинско, агнешко, телешко,пилешко, свинско, сланина, черен дроб, карантии
Яж риба неограничено. Избирай неголяма мазна риба- да се събира в тигана. Избягвай големи риби- не избирай риба-тон
Яж масло, зехтин, кокосово масло, мас-свинска и  патешка, краве масло/без олио- в процеса на преработка се използва химическо извличане и колкото и да е филтрирано, по-добре да го заменим с друго/
Яж ферментирали, вкиснати продукти. Те са отличен пробиотик- кисело зеле, туршии без захар,кисели краставички…
Яж ядки и семена- бадем, кашу, тиквено семе, лешник, препоръчително накиснати във вода / без фъстъци- те са култура, която обичайно се отглежда с много пестициди/
Яж маслини и авокадо
Яж кисели, несладки плодове-ягоди, боровинки, малини
Яж елда. Тя не е житна. От семейство лападови е и има огромни ползи от нея.
Яж прясно смляно ленено брашно
Позволява се чай, кафе, червено вино/макс. 1-2 чаши за жени и 2-3 чаши за мъже/, газирана вода, вода с лимон
НЕ ЯЖ пакетирани, сладки, тестени храни, консерви, колбаси, купешки пастети. За първите три месеца НЕ ЯЖ картофи, ориз, боб, нахут, лимец
Яж винаги, когато си гладен и докато си гладен.
Не яж без да си гладен.
Дай възможност на тялото си да си определи мярката и да се справи с фалшивия глад, създаван от бързите въглехидрати.
След  достигане на желаното тегло се включват ОГРАНИЧЕНО картофи, кафяв ориз, киноа, боб, нахут, мед, плодове.
Това е начин на хранене за цял живот- не диета.
Това е пътя към спокойно и смислено хранене. Направи ли човек първата крачка, следва втора, трета…. Спокойно, без сектантска фанатичност и стрес, без битки.

5. ЦЕНА / КАЧЕСТВО
Една част от вас ще кажат, че високомазнинното меню е скъпо.
И ще бъдат прави. Не е евтино. Но и качеството на вложените продукти не е ниско. За съжаление в България цената на храната е по-висока сравнение със западна Европа./Добре е да се помисли за намаляване на ДДС върху храните./ Хубава животинска сметана струва минимум 10лв за литър, а хубаво овче сирене над 14лв за килограм. Няма да се оправдаваме за цената. Тя е такава, защото искаме да дадем на клиента качествен продукт, а не да се опитваме да се вместваме в бюджет.

6. РЕЖИМЪТ Е ПОДХОДЯЩ ПРИ:
Диабет тип 2
Хашимото
Затлъстяване
Аутизъм
Лесна уморяемост
Апатия
Акне
Ставни проблеми
Инфекции/възпаления

Деменция

Високо кръвно налягане
и повлиява цялостно тонуса, енергията и вкуса към живота

7. КОЛКО ТРЯБВА ДА ТЕЖА.
Един хубав въпрос и нашето мнение.

https://www.mashterka.bg/for-food/kolko-triabva-da-teja/

8.ИЗБИРАЙТЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗА СЕБЕ СИ.
Съвсем не е нужно да си поръчвате храната от нас.
Вие изберете за себе си онази храна, която тялото ви заслужава. Дайте му хубава храна и то ще ви се отблагодари.
Ще се радвате на живота, както се радва здравия човек, ще се радвате на енергия и позитивизъм, на времето си, вашето време, в което създавате живота си, в което живеете вашата собствена приказка.
Тръгнете към по-доброто си Аз. Създайте себе си.
Вземете кормилото /вилицата и лъжицата/ юздите / ръководството или каквото решите, но яжте информирано!
И наблюдавайте резултата от храненето си.
Чуйте тялото си.
И то ще ви каже много неща. И ще ви бъде вярно!

9.НАШИТЕ КЛИЕНТИ ЗА НАС:

„Ние сме семейство Петкови – хирург и майка на близнаци! 😁 Клиенти сме на Мащерка още преди режимното меню. Откакто се родиха децата ни нямаме никакво време…за нищо! Аз обичам да готвя, но впоследствие стана почти невъзможно. Тогава открихме Мащерка… прекрасна храна с домашен вкус!  След бременността имах няколко излишни килограма, а съпругът ми също беше качил (от стрес и нередовно хранене). Така решихме да пробваме новото меню. Резултатите не закъсняха! Само за 2 месеца успяхме да влезем във форма. Но това не е всичко… чувството да не си гладен, да хапваш вкусно с чиста съвест…това е повече от страхотно! Благодарим ви Мащерка за вкусната храна, за отношението и разбира се за здравето ни! Успех! Ние продължаваме…с Вас! 💖“

„Не само красиво, но и много вкусно! Препоръчвам!“

„много благодаря за качеството и отношението“

„Много сме доволни от храната! Вкусно е, достатъчно е, разнообразно!“

„Наистина храната е прекрасна! Има домашен вкус!“

„Благодаря, Мащерка кетъринг, за вкусната седмица! Обичаме ви!
Бонбоните с гъши дроб и крекерите със сусам, орехи и пармезан просто ми светнаха деня (заедно с чашата червено вино). Изненадвайте ни все така!“

„Беше,удоволствие за сетивата ни!!! Благодаря,Ви!!!“

„Не съм яла нещо по-вкусно без угризения.“

„Кожата ми се промени, настроението, енергията. Хич не се и тегля, но това е моя режим. Видимо отслабвам, а кантара е без батерия. Не ми трябва кантар за да знам как съм! Чудесно се чувствам! „

„Ще сменям гардероба. И съм сит.“

„Мога да се движа с лекота. Не ми се свидят крачките. Бодро ми е. Отпочинал се събуждам! Мога да работя и не се уморявам като преди. Имам време, леко ми е!“

10.ТОВА Е
Започна 2019година!
Нека е здрава, щедра и добра!
Бог напред и ние след Него!